Bűnmegelőzési szabadegyetem

2014. szeptember 16.

A Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központja, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, és a B-A-Z. Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány közös szervezésében BŰNMEGELŐZÉSI SZABADEGYETEM előadássorozat indul 2014. október 15-től „Erőszak - bűnözés - bűnmegelőzés” címmel.

 

A program támogatója: B-A-Z. Megyei Önkormányzat

A képzés fővédnöke: Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő, a B-A-Z. Megyei Közgyűlés elnöke

A szabadegyetemen történő részvétel ingyenes!

 

Az előadássorozat célja:

 • a képzés során szükséges megismertetni a hallgatókat a tárgykörhöz kapcsolódó általános jogi, bűnmegelőzési alapfogalmakkal
 • felkészítés az erőszak különböző megnyilvánulási formáinak felismerésére
 • segítséget nyújtson a bűnmegelőzési és bűnüldözési szolgálat szervezeteiben szolgálatot teljesítőknek az erőszaknak áldozatul esőkkel kapcsolatos speciális bűnmegelőzési, áldozattá válás megelőzési, áldozatsegítő munkájához
 • szükséges, hogy tisztában legyenek a családon belüli, iskolai erőszak aktuális kérdéseivel, a kiváltó okokkal, a leggyakoribb elkövetési magatartásokkal, azok egyéni, társadalmi következményivel
 • a program hangsúlyt fektet az áldozatvédelemmel kapcsolatos ismeretek átadására, a hatályos jogi szabályozás ismertetésére, az intézményrendszer bemutatására
 • felkészítse a résztvevőket a problémakörrel érintett állami és civil szervezetek való együttműködésre a bűnmegelőzés, áldozatsegítés területein

 

Egy-egy előadás alkalmával az előadók különböző megközelítésből mutatják be az adott problémát. A hallgatóknak lehetőségük van saját álláspontjuk kinyilvánítására, kérdések feltételére.

 

A képzésért felelős: Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központ (Észak-magyarországi Regionális Bűnmegelőzési Oktatási Központ, ÉRBOK), Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály.

 

Képzésvezető: Kelemen Katalin igazgató, Dudás Péter r. alezredes, bűnmegelőzési osztályvezető

Képzés szervezője: Rutkai Balázs ügyvivő szakértő, Miskolci Egyetem FRK

 

Az első előadás és megnyitó időpontja: 2014. október 15. szerda, 15.30 óra

 

A Szabadegyetem ütemezése: Az előadások szerdánként 16.00 órától, összesen 4 alkalommal kerülnek megtartásra.

 

Az előadássorozat helyszíne: Miskolci Egyetem B/3-B/4 épület. I. emelet MISKOLC terem;

 

Az előadássorozat időpontjai, témái, előadói:

 

I. Erőszak az iskolában - 2014. október 15.

 • Az iskolai erőszak és a tudatmódosító szerek (Előadó: Dr. Zacher Gábor toxikológus, egyetemi docens, igazságügyi szakértő, MH Egészségügyi Központ)
 • Az iskolai erőszakkal kapcsolatban előforduló magatartásminták (Előadó: Dr. Figula Erika intézetigazgató főiskolai tanár, pedagógiai szakpszichológus, Nyíregyházi Tanárképző Főiskola)

 

II. Erőszak a családban - 2014.október 29.

 • A „családon belüli erőszak” pszichés jegyek a gyermekrajzokban (Előadó: Szögedi Dalma klinikai szakpszichológus, Széchenyi Általános Iskola, Miskolc)
 • Családon belüli erőszak és a gyermekbántalmazás következményei (Előadó: Prof. Dr. Keller Éva egyetemi tanár, igazgató, Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet)

 

III. Erőszak a bűnözésben - 2014.november 12.

 • Az erőszakos bűnözés volumene és tendenciái (Előadó: Dr. Bilkei Pál kriminálpszichológus)
 • Az erőszakos bűncselekmények sértettjei, az áldozatok fogalmának különböző dimenziói (Előadó: Csemáné Dr. Váradi Erika egyetemi docens, Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar)

 

IV. Az erőszak és kezelése - 2014.november 26.

 • Az erőszak – okok és kezelési lehetősége, kriminológiai módszertani kérdések (Előadó: Dr. Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő)
 • Az erőszak megjelenése a bírói szakban. Erőszak a büntetőügyekben és megnyilvánulása a tárgyalások során (Előadó: Dr. Gyurán Ildikó törvényszéki titkár, Miskolci Törvényszék)
 • A kurzus előadásainak anyagából teszt kitöltése (Felelős: Rutkai Balázs ügyvivő szakértő)

 

A hallgatók minden előadást követően elektronikus úton egy szakanyagot kapnak, amely tartalmazza a témakörök szélesebb körű megismerését elősegítő szakirodalmi hivatkozásokat.

A jelentkezés a jelentkezési lap kitöltésével és aláírásával, valamint elektronikus (e-mail) vagy postai úton történő visszaküldésével történik. A jelentkezési lap az ME Felnőttképzési Központ honlapjáról (http://www.felnottkepzes.uni-miskolc.hu/images/Jelentkezesi_lap_Szabadegyetem_2014.doc) is letölthető!

 

Jelentkezési határidő2014. október 10.

 

Az előadássorozaton való részvételt igazoló Certifikációt azok vehetik át ünnepélyes keretek között, akik a Szabadegyetemen legalább három alkalommal megjelennek és a záró tesztlapot sikeresen kitöltik.

 

Információ és jelentkezési cím:

Rutkai Balázs, Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központ, 3515 Miskolc - Egyetemváros

Tel/Fax: 46/565-359, E-mail: bunmegelozes@uni-miskolc.hu,

web: http://www.felnottkepzes.uni-miskolc.hu/index.php/component/content/article/2-uncategorised/180-bunmegelozesi-szabadegyetem-2014